Praten over emoties

Praten over emoties

 

Waar praten we met zijn allen veel en vaak over in de hulpverlening? Inderdaad! Over gedrag en ook over de daarbij horende emoties. En laten dat nou net best wel ingewikkelde onderwerpen zijn… Ook als we het hebben over rouw en verliessituaties.

We communiceren allemaal via onze “buitenkant” en niet alleen met woorden: ook non verbaal communiceren we heel wat af. Maar wat speelt er zich nou tegelijkertijd af aan de binnenkant, welke gevoelens spelen een rol? En door welke waarden, normen en overtuigingen worden die gevoelens gevoed? Meestal weten mensen zelf ook niet waarom ze doen wat ze doen en is het goed om dat eens te onderzoeken.

Bij conflictsituaties kan deze werkvorm ook een manier zijn om te kijken naar wat het gedrag van de ander wellicht beïnvloed. Door te kijken wat er achter het gedrag van de ander schuilgaat komt er ruimte voor begrip en daarmee ook mildheid.

Gebruik je eigen set Matroesjka’s of knutsel er een zoals het voorbeeld hierboven. Veel plezier! Je kan de uitgebreide uitleg over de werkvorm hier gratis downloaden!