Kamil de groene kameleon

Kamil de groene kameleon van Daniëlle Steggink

Een werkvorm die ik vaak gebruik bij echtscheiding is het boek Kamil de groene kameleon van Daniëlle Steggink.

Dit verhaal is geschreven voor kinderen die in de thuissituatie te maken hebben met ruziënde ouders waarbij ze getuige kunnen zijn van geweld.

Het verhaal gaat over Kamil, de groene kameleon. Kamil heeft een blauwe vader en een gele moeder. In het verhaal worden de gevoelens van Kamil beschreven wanneer zijn ouders steeds meer ruzie krijgen met elkaar over hun verschillende kleuren. Gevoelens van angst, verdriet en boosheid lopen door elkaar. Kamil raakt ervan in de war en heeft het gevoel dat hij het nooit goed kan doen voor allebei. Uiteindelijk komt Kamil bij een grote, wijze kameleon terecht die hem uitleg geeft over de verschillende gevoelens en antwoord probeert te geven op de vragen die hij heeft.

Op deze manier komen thema’s als echtscheiding, machteloosheid en schuld aan de orde. De grote, wijze kameleon kan Kamil geen oplossing geven voor zijn situatie, maar door de uitleg en de steun voelt Kamil zich wel een beetje beter.

Beeldend maken van scheiding

Naar aanleiding van het verhaal in het boek werk ik ook graag beeldend om deze onderwerpen met kinderen én ook hun ouders te kunnen bespreken. Ik gebruik daarvoor onder andere de mooie poppetjes van Anneke Coolen In Verwonderland.

Zoals ook in het boek gaat het over een blauwe man en een gele vrouw die verliefd worden op elkaar en steeds meer naar elkaar toe groeien. Uiteindelijk “versmelten” hun oorspronkelijke blauwe en gele levens zo met elkaar dat ze samen in een groene wereld leven. Ze worden samen groen, maar in hun kern (de onderkant van de poppetjes) blijven ze toch ook altijd hun eigen kleur behouden.

Uiteindelijk krijgen ze samen twee kinderen. Deze kinderen zijn groen, Gevormd door de helft blauw van vader en de helft geel van moeder.

Wanneer ouders gaan scheiden en beide in een ander huis gaan wonen wordt vader van groen weer blauw en moeder van groen weer geel.
De kinderen blijven echter groen en gaan met hun koffer regelmatig van de ene naar de andere ouder. Vaak voelen kinderen dan dat ze bij hun ouders alleen maar dat “deel” mogen laten zien dat bij die ouder hoort. Dus bij moeder alleen hun gele deel en bij vader alleen hun blauwe.

Je maakt op deze manier voor ouders mooi inzichtelijk hoe een loyaliteitsconflict eruitziet en kan met kinderen beeld geven aan hoe zij zich voelen

In lijn met het verhaal van Kamil heb ik een hele mooie kleurplaat laten ontwerpen door Marieke van de Ontwerpstudio. 
Hiermee kunnen kinderen hun eigen kameleon kleuren, of hun vader en moeder een kleur geven. Een mooie manier om zonder woorden creatief beeld te geven aan gevoelens en emoties!
Wil je deze kleurplaat ook gebruiken in jouw werk? Stuur mij dan een mailtje naar info@magnoliacoaching.nl en ik stuur hem gratis naar je op!